За мен

Казвам се Петя Петрова и съм родена през 1982 г. в град Стара Загора. Аз съм дипломиран психолог и психотерапевт, във формиране като психоаналитик.

Приемам в собствена психотерапевтична практика от 8 години.

Дипломант съм на магистърските програми „Детско-юношеска и училищна психология“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и „Артистични психо-социални практики и психодрама“ към НБУ.

Професионалният ми опит се е формирал предимно в социалната и здравната сфера. До 2019 година оказвах психологична подкрепа на деца-пациенти, родители и

лекари към Специализираната педиатрична болница „Проф. д-р Иван Митев“ и неонатологично отделение на 1 МБАЛ (по програма на Фондация „За нашите деца“). Водих групи за рефлексия и подкрепа с лекарите от отделенията, както и клинична супервизия на екипа на социална услуга, настаняваща бебета и малки деца към фондацията. Чрез това научих много са срещата с болестта и изоставянето и за начините на всеки човек да живее с тях.

Значителна част от клиничния си опит преди това натрупах в терапевтичен център към Фондация „Асоциация Анимус“ с деца и юноши в риск, както и с нарушения в развитието (сфери на консултиране: преживяно насилие, изоставяне, трафик на хора, психична болест на родител, отчуждаване след усложнена раздяла, загуба на родител, суициден опит и др.); с възрастни (преживяващи загуба, развод, връзка с насилие, трудности в родителската роля, безизходица в личните отношения и други), чрез експертна работа по проекти свързани с домашното насилие и превенция на насилието в училище.

Една от професионалните ми роли във времето и досега е на обучител в сферите на психология на развитието в детска и юношеска възраст; оценка и намеса в случаи на насилие над деца; родителски умения и работа с родители в социалните служби. Години наред съм водила групово-динамични тренинги за фирми и курсове за личностно развитие и социално-емоционално учене за деца и юноши.

За кратко през 2007 г. участвах в екип за групова психологична подкрепа за деца и юноши, настанени в институция. Това начало остави дълбока следа в мен и ме вдъхнови да продължа да научавам и да се развивам в психотерапията. С уважение към уникалността и изобретенията на хората в справяне с неблагополучията им.

Психотерапевтичните си умения развивам по следните начини:
Завърших дългогодишна специализация за психотерапевт в метода на психодрамата и груповата терапия.
2011 година започнах паралелно лична психоанализа и формирането си като психоаналитик в направлението, ориентирано от теорията на френския психоаналитик Жак Лакан. В теоретични и клинични семинари към съответните школи, супервизия на работата ми с опитни психотерапевти и психоаналитици, както и през личната си анализа поддържам нивото си на компетентност и професионална етика.

Член съм на:
Българска асоциация по психотерапия (вписана в Регистъра на психотерапевтите)
Българско общество за лаканианска психоанализа
Научен борд и Консултативен съвет на фондация „Нашите недоносени деца“